Pyszna wieprzowa łopatka duszona w kurkach rozpływa się w ustach! Spokojnie może konkurować z podobną potrawą czyli polędwiczkami w podgrzybkach!
wieprzowa łopatka duszona w kurkach
Składniki:
- ok 1,5kg łopatki wieprzowej,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- 200g kurek,
- łyżka rozmarynu,
- łyżka przyprawy do wieprzowiny,
- 1 szklanka wody,
- szklanka śmietanko 30%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól ziołowa, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- W misce wymieszać rozmaryn, sól ziołową, przyprawę do wieprzowiny i ok 6 łyżek oleju.
- Łopatkę wieprzową pokroić na plastry (nie muszą być cienkie).
- Zamarynować plastry mięsa w przygotowanej marynacie. Zostawić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na noc).
- Oczyścić kurki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni na oleju zeszklić cebulę i dodać kurki. Odrobinę posolić i popieprzyć.
- Zamarynowane mięso podsmażyć delikatnie z obu stron na innej patelni na oleju.
- Podsmażone plastry mięsa dodać do cebuli z kurkami. Zalać wodą i dusić razem ok 1,5 godziny.
- W kubku wymieszać śmietankę z mąką.
- Pod koniec duszenia mięsa wlać śmietankę, zagęścić nią sos.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz