Wieprzowa łopatka duszona w kurkach

wpis w: dania mięsne, grzyby | 0

Pyszna wieprzowa łopatka duszona w kurkach rozpływa się w ustach! Spokojnie może konkurować z podobną potrawą czyli polędwiczkami w podgrzybkach!

wieprzowa łopatka duszona w kurkach

wieprzowa łopatka duszona w kurkach

Składniki:

  • ok 1,5kg łopatki wieprzowej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • 200g kurek,
  • łyżka rozmarynu,
  • łyżka przyprawy do wieprzowiny,
  • 1 szklanka wody,
  • szklanka śmietanko 30%,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól ziołowa, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać rozmaryn, sól ziołową, przyprawę do wieprzowiny i ok 6 łyżek oleju.
  2. Łopatkę wieprzową pokroić na plastry (nie muszą być cienkie).
  3. Zamarynować plastry mięsa w przygotowanej marynacie. Zostawić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na noc).
  4. Oczyścić kurki i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę pokroić w kostkę.
  6. Na dużej patelni na oleju zeszklić cebulę i dodać kurki. Odrobinę posolić i popieprzyć.
  7. Zamarynowane mięso podsmażyć delikatnie z obu stron na innej patelni na oleju.
  8. Podsmażone plastry mięsa dodać do cebuli z kurkami. Zalać wodą i dusić razem ok 1,5 godziny.
  9. W kubku wymieszać śmietankę z mąką.
  10. Pod koniec duszenia mięsa wlać śmietankę, zagęścić nią sos.
https://www.bardzogrubysmok.pl/wieprzowa-lopatka-duszona-w-kurkach/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *