Cukinia faszerowana ryżem z piekarnika to pyszna bezmięsna propozycja, która zachwyci wszystkich domowników lub gości.
Cukinia faszerowana ryżem z piekarnika
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 100g ryżu brązowego,
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- szczypiorek,
- garść wiórków mozarelli,
- słodka papryka, sól, pieprz,
- oliwa
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Każdą z wydrążonych połówek cukinii pokropić oliwą i przyprawić.
- Cukinię umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą blaszce.
- Piec w 200 st ok 30 minut.
- Suszone pomidory i szczypiorek pokroić drobno.
- Wystygły ryż wymieszać z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i mozarellą.
- W środek podpieczonej cukinii włożyć farsz ryżowy.
- Piec w 200 st kolejne 10 minut.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz