Cukinia faszerowana ryżem z piekarnika

wpis w: warzywa | 0

Cukinia faszerowana ryżem z piekarnika to pyszna bezmięsna propozycja, która zachwyci wszystkich domowników lub gości.

Cukinia faszerowana ryżem z piekarnika

cukinia faszerowana ryżem

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 100g ryżu brązowego,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • szczypiorek,
  • garść wiórków mozarelli,
  • słodka papryka, sól, pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Każdą z wydrążonych połówek cukinii pokropić oliwą i przyprawić.
  3. Cukinię umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą blaszce.
  4. Piec w 200 st ok 30 minut.
  5. Suszone pomidory i szczypiorek pokroić drobno.
  6. Wystygły ryż wymieszać z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i mozarellą.
  7. W środek podpieczonej cukinii włożyć farsz ryżowy.
  8. Piec w 200 st kolejne 10 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/cukinia-faszerowana-ryzem-z-piekarnika/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *