Sernik z malinami to kolejna wariacja na temat tego popularnego ciasta jakim jest serowiec. Pyszny jak zwykle, a maliny dodają mu lekkości i świeżości.
Sernik z malinami
Składniki:
- 300 g masła,
- 7 jajek (3 całe i 4 rozdzielonych na żółtko i białko),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- sól,
- maliny.
Przygotowanie:
- 200 g masła, cukier puder, 4 żółtka jajek, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną wymieszać.
- Zarobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 części.
- Jedną część ciasta wyłożyć na dno tortownicy z papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 190st.
- Drugą część włożyć do zamrażarki aby stwardniało.
- Pozostałe 100g masła utrzeć z cukrem waniliowym i 0,5 szklanki cukru . Dodać 3 całe jajka, cały czas ucierając.
- Dodawać twaróg i mąkę ziemniaczaną porcjami, również cały czas ucierając.
- Otrzymaną masę serową rozłożyć na podpieczony spód ciasta.
- Maliny ułożyć na masie serowej.
- 4 pozostałe białka jaj ubić na sztywno. Dodawać resztę cukru stopniowo, cały czas ubijając.
- Wyłożyć ubitą pianę na wierzch ciasta.
- Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
- Piec około 1 godziny w 180st (opcja: góra-dół).
- Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
- Przed zdjęciem formy i krojeniem odczekać do zupełnego wystygnięcia sernika.



Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz