Sernik z malinami

wpis w: ciasta, desery, owoce, torty | 0

Sernik z malinami to kolejna wariacja na temat tego popularnego ciasta jakim jest serowiec. Pyszny jak zwykle, a maliny dodają mu lekkości i świeżości.

Sernik z malinami

sernik z malinami

Porcje: tortownica 22 cm lub 24 cm

Składniki:

  • 300 g masła,
  • 7 jajek (3 całe i 4 rozdzielonych na żółtko i białko),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • sól,
  • maliny.

Przygotowanie:

  1. 200 g masła, cukier puder, 4 żółtka jajek, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną wymieszać.
  2. Zarobić ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 2 części.
  4. Jedną część ciasta wyłożyć na dno tortownicy z papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 190st.
  5. Drugą część włożyć do zamrażarki aby stwardniało.
  6. Pozostałe 100g masła utrzeć z cukrem waniliowym i 0,5 szklanki cukru . Dodać 3 całe jajka, cały czas ucierając.
  7. Dodawać twaróg i mąkę ziemniaczaną porcjami, również cały czas ucierając.
  8. Otrzymaną masę serową rozłożyć na podpieczony spód ciasta.
  9. Maliny ułożyć na masie serowej.
  10. 4 pozostałe białka jaj ubić na sztywno. Dodawać resztę cukru stopniowo, cały czas ubijając.
  11. Wyłożyć ubitą pianę na wierzch ciasta.
  12. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
  13. Piec około 1 godziny w 180st (opcja: góra-dół).
  14. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
  15. Przed zdjęciem formy i krojeniem odczekać do zupełnego wystygnięcia sernika.
https://www.bardzogrubysmok.pl/sernik-z-malinami/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *