Muffinki makowe z marcepanem to smaczna propozycja na zimowe wieczory i okres okołoświąteczny.
Muffinki makowe z marcepanem
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 30g miękkiego masła,
- 1 szklanka mąki,
- 50g maku,
- 100g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka cukru,
- ok 50g marcepanu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól
Przygotowanie:
- Podgrzać delikatnie mleko z masłem tak, żeby masło się rozpuściło.
- Dodać jajko i dobrze wymieszać.
- Dodać mąkę, mak, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Wymieszać dokładnie.
- Rozłożyć masę na dno foremek na muffinki.
- Marcepan pokroić na małe kosteczki.
- Do każdej foremki na masę muffinkową położyć kosteczkę marcepanu.
- Przykryć masą muffinkową do ok 2/3 wysokości foremek.
- Piec 25 minut w 180 stopniach.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz