Kurczak w sosie paprykowym

Kurczak w sosie paprykowym jest świetnym daniem obiadowym, które szczególnie zasmakuje fanom papryki ale nie tylko.

Kurczak w sosie paprykowym

Kurczak w sosie paprykowym

Składniki:

  • 6 filetów z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku.
  • 1 duża cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 papryki.
  • 2 pomidory,
  • łyżeczka chilli,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka octu winnego,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • łyżeczka majeranku,
  • szklanka wody,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie.
  2. Pomidory i paprykę bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę.
  3. Pomidory, paprykę i przyprawy dodać do czosnku i cebuli. Zblendować krótko.
  4. Kurczaka zamarynować w tak powstałej masie. Zostawić na godzinę w lodówce.
  5. Całość przełożyć do rondla. Dolać wody.
  6. Dusić na wolnym ogniu ok 1,5 godziny.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-w-sosie-paprykowym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *