Kruche babeczki z owocami

wpis w: desery, na imprezę, owoce | 0

Kruche babeczki z owocami to propozycja pysznego deseru w sezonie letnim (choć nie tylko!) – są pyszne, idealne na każdą pogodę (też na upały!) i świetnie wyglądają!

Kruche babeczki z owocami

kruche babeczki z owocami

Czas przygotowania: 35 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina

Porcje: Ok 15-18 babeczek (w zależności od ich grubości)

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • (opcjonalnie) cukier waniliowy,
  • (opcjonalnie) 1 łyżka kakao,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • owoce: borówki, truskawki, porzeczka, maliny, jeżyny, plasterki brzoskwini lub nektarynki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, sól, żółtko, śmietanę, kakao i cukier waniliowy ze sobą dokładnie wymieszać.
  2. Ugnieść ciasto.
  3. Nasmarować wnętrze foremek na babeczki masłem.
  4. Do każdej z foremek włożyć kulkę z ciasta o średnicy ok 2,5 cm i delikatnie, równomiernie rozgnieść ciasto we wnętrzu foremki tak, aby zakryć wszystkie krawędzie foremki. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej ciasta.
  5. Nakłuć ciasto w foremkach widelcem.
  6. Piec ok 15 minut w 180st.
  7. Poczekać do ostygnięcia.
  8. Ubić śmietankę na sztywno. Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.
  9. Nałożyć łyżką lub szprycą masę śmietanową do babeczek.
  10. Udekorować owocami.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kruche-babeczki-z-owocami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *