Zupa dyniowo-warzywna

wpis w: zupy | 0

Brakuje Ci pomysłów na jesienne zupy? Może tym razem zupa dyniowo-warzywna? Jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna.

Zupa dyniowo-warzywna

zupa dyniowo-warzywna

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 1/2 filiżanki śmietanki 30%,
  • 600ml wody,
  • sól, pieprz,
  • odrobina oleju
  • 50g sera feta lub sera sałatkowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić.
  2. Zeszklić na oleju.
  3. Wszystkie warzywa umyć.
  4. Dynię obrać i usunąć z niej gniazdo nasienne.
  5. Usunąć gniazda nasienne z papryki i pomidora.
  6. Dynię, pomidora, papryki i cukinię pokroić i dodać do cebuli.
  7. Zalać wodą i przyprawić.
  8. Gotować ok 20 minut.
  9. Zmiksować.
  10. Dodać śmietankę i wymieszać.
  11. Ser feta lub ser sałatkowy pokroić w kostkę.
  12. Zupę podawać z makaronem posypaną serem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-dyniowo-warzywna/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *