Potrzebujecie przygotować w miarę szybki, ale pyszny i ładnie wyglądający tort? Tort z galaretką i borówkami będzie idealny!
Tort z galaretką i borówkami
Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao
- sól,
- 1 galaretka w proszku o smaku wiśniowym, malinowym lub owoców leśnych + 500ml wrzącej wody,
- 1 garść wydrylowanych wiśni,
- 1 garść borówek,
- 300ml śmietanki 30%,
- 150mg serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- [opcjonalnie] śmietan-fix,
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, wodę i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po wystygnięciu biszkopt przeciąć na dwa blaty
- Galaretkę wstawić do lodówki.
- Na jednym blacie ułożyć wiśnie i borówki.
- Zaczynającą się ścinać galaretkę wylać na owoce. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem i ewentualnie śmietan-fixem. Mieszając na niskich obrotach, dodawać serek mascarpone.
- Po pełnym ścięciu się galaretki, zdjąć osłonkę tortownicy i udekorować masą śmietanowo-mascarpone.
- Udekorować na wierzchu wedle uznania owocami.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz