Tort wiśniowo-czekoladowy rozpływa się w ustach! Pyszny i bardzo ładnie wygląda, więc każdy jubilat się z niego bardzo ucieszy!
Tort wiśniowo-czekoladowy
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- sól,
- 400 ml śmietanki 30%,
- śmietan-fix,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 125 g mascarpone (w temperaturze z lodówki),
- mały słoiczek konfitury wiśniowej,
- mały słoiczek wiśni w spirytusie
Przygotowanie:
- Zagrzać 200ml śmietanki w rondelku mieszając.
- Przed zagotowaniem dodać czekoladę i wymieszać dobrze.
- Zdjąć z palnika i dalej mieszać.
- Zostawić do przestygnięcia.
- Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- W tym czasie białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać resztę składników i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st. Zostawić do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu przeciąć na blaty.
- 200ml śmietanki ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
- Na spodni blat biszkopta wyłożyć wiśnie w spirytusie i połowę ubitej masy śmietanowej.
- Nałożyć drugi blat i posmarować go konfiturą wiśniową.
- Wyłożyć resztę masy śmietanowej.
- Do masy czekoladowej wyjętej z lodówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.
- Wyłożyć masę czekoladową na tort i z pomocą noża "otynkować" go nią.






Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz