Tort kakaowy z galaretką i owocami sprawdzi się przy każdej okazji do świętowania: czy to urodzin, jakiegoś jubileuszu czy jakiegoś sukcesu! A robi się go bardzo szybko!
Tort kakaowy z galaretką i owocami
Składniki:
- 3 jajka,
- 3/5 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- sól,
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych,
- 0,5 l gorącej wody,
- szklanka borówek i truskawek,
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego,
- 250 ml śmietanki 30 %,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- śmietan-fix
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem.
- Dodać wodę, żółtka i mąkę. Delikatnie i dokładnie zmiksować na niskich obrotach.
- Masę delikatnie przelać do tortownicy.
- Piec 40min w 175st.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostygnięciu wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
- Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 2 blaty (lub 3 żeby ściąć wybrzuszenie).
- Jeden blat umieścić z powrotem w tortownicy. Posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem.
- Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Górny blat posmarować dżemem porzeczkowym.
- Śmietankę ubić dobrze z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Do ubitej dobrze śmietany dodać kakao i dobrze wymieszać.
- Masą śmietanową "otynkować" tort najlepiej z użyciem szerokiego noża.
- Wstawić do lodówki do momentu podania.






Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz