Tarta z mięsem i boczkiem

Dość szybkie, proste danie, które spokojnie możecie przygotować zarówno na zwykły obiad, jak i na kolację z gośćmi? Tarta z mięsem i boczkiem będzie strzałem w dziesiątkę!

Tarta z mięsem i boczkiem

tarta z mięsem i boczkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300g fileta z kurczaka,
  • 250g boczku pokrojonego w kosteczkę,
  • 1 cebula,
  • ok 50g sera lazur,
  • 6 jajek,
  • filiżanka śmietanki 18%,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa dalmatyńska

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyłożyć w foremce na tartę formując brzegi - resztę ciasta usunąć.
  2. Ciasto nakłóć widelcem.
  3. Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Przyprawić solą i przyprawą dalmatyńską. Podsmażyć na patelni.
  4. Boczek podsmażyć na patelni.
  5. Cebulę obrać i pokroić na piórka.
  6. Ser pokroić w kosteczkę.
  7. Na cieście francuskim w foremce rozłożyć kawałki kurczaka, boczku, sera i cebuli.
  8. Jajka rozbełtać w miseczce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Dobrze wymieszać.
  9. Zalać zapiekankę masą jajeczną.
  10. Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej
https://www.bardzogrubysmok.pl/tarta-z-miesem-i-boczkiem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *