Dość szybkie, proste danie, które spokojnie możecie przygotować zarówno na zwykły obiad, jak i na kolację z gośćmi? Tarta z mięsem i boczkiem będzie strzałem w dziesiątkę!
Tarta z mięsem i boczkiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 300g fileta z kurczaka,
- 250g boczku pokrojonego w kosteczkę,
- 1 cebula,
- ok 50g sera lazur,
- 6 jajek,
- filiżanka śmietanki 18%,
- sól, pieprz,
- przyprawa dalmatyńska
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie wyłożyć w foremce na tartę formując brzegi - resztę ciasta usunąć.
- Ciasto nakłóć widelcem.
- Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Przyprawić solą i przyprawą dalmatyńską. Podsmażyć na patelni.
- Boczek podsmażyć na patelni.
- Cebulę obrać i pokroić na piórka.
- Ser pokroić w kosteczkę.
- Na cieście francuskim w foremce rozłożyć kawałki kurczaka, boczku, sera i cebuli.
- Jajka rozbełtać w miseczce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Dobrze wymieszać.
- Zalać zapiekankę masą jajeczną.
- Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej



Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz