Tarta z jabłkami i budyniem

wpis w: ciasta | 0

Potrzebujesz dość szybkiego i prostego ciasta dla niespodziewanych gości? Tarta z jabłkami i budyniem zaskoczy swoją prostotą i smakiem!

Tarta z jabłkami i budyniem

Tarta z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • 0,5 kostki masła,
  • 250g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • cukier waniliowy,
  • sól,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 0,5l mleka,
  • 2-3 jabłka,
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Mąkę zmieszać z cukrem waniliowym, solą i cukrem.
  2. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone na kawałki.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Ciasto ułożyć w formie na tartę dbając, żeby uformować dość wysokie brzegi.
  5. Podpiec spód w piekarniku ok 10 minut w 180 stopniach.
  6. W międzyczasie przygotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.
  7. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  8. Na podpieczony spód wylać lekkotężejący budyń.
  9. Ułożyć na wierzchu jabłka.
  10. Posypać cynamonem.
  11. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
  12. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 30-40 minut aż budyń stężeje i będzie można kroić tartę.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tarta-z-jablkami-i-budyniem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *