Potrzebujesz dość szybkiego i prostego ciasta dla niespodziewanych gości? Tarta z jabłkami i budyniem zaskoczy swoją prostotą i smakiem!
Tarta z jabłkami i budyniem
Składniki:
- 0,5 kostki masła,
- 250g mąki,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody,
- cukier waniliowy,
- sól,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 0,5l mleka,
- 2-3 jabłka,
- cynamon
Przygotowanie:
- Mąkę zmieszać z cukrem waniliowym, solą i cukrem.
- Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone na kawałki.
- Wyrobić ciasto.
- Ciasto ułożyć w formie na tartę dbając, żeby uformować dość wysokie brzegi.
- Podpiec spód w piekarniku ok 10 minut w 180 stopniach.
- W międzyczasie przygotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
- Na podpieczony spód wylać lekkotężejący budyń.
- Ułożyć na wierzchu jabłka.
- Posypać cynamonem.
- Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 30-40 minut aż budyń stężeje i będzie można kroić tartę.



Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz