Sos dyniowo-paprykowy przygotowany do słoików to propozycja na zachowanie kawałka jesieni na zimowe obiady. Można wykorzystać na zupę, do makaronu, a może też w inny sposób? Może Wy coś zaproponujecie?
Sos dyniowo-paprykowy
Składniki:
- pół dyni średniej wielkości,
- 3 papryki,
- 1 cebula,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i dynię obrać. Paprykę umyć. Usunąć pestki z dyni i papryki.
- Warzywa pokroić i zagotować razem, aby trochę zmiękły,
- Dodać przyprawy. Dodać przyprawy.
- Całość zagotować odparowując nadmiar wody.
Smocze porady:
Można przygotować sos do słoików na zimę. W tym celu należy przełożyć sos do wyparzonych słoików, zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować ok 15 minut.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz