Sos dyniowo-paprykowy

wpis w: sosy i pasty | 0

Sos dyniowo-paprykowy przygotowany do słoików to propozycja na zachowanie kawałka jesieni na zimowe obiady. Można wykorzystać na zupę, do makaronu, a może też w inny sposób? Może Wy coś zaproponujecie?

Sos dyniowo-paprykowy

sos dyniowo-paprykowy

Składniki:

  • pół dyni średniej wielkości,
  • 3 papryki,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i dynię obrać. Paprykę umyć. Usunąć pestki z dyni i papryki.
  2. Warzywa pokroić i zagotować razem, aby trochę zmiękły,
  3. Dodać przyprawy. Dodać przyprawy.
  4. Całość zagotować odparowując nadmiar wody.

Smocze porady:

Można przygotować sos do słoików na zimę. W tym celu należy przełożyć sos do wyparzonych słoików, zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować ok 15 minut.

https://www.bardzogrubysmok.pl/sos-dyniowo-paprykowy/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *