Co by tu zjeść na śniadanie albo jako przekąskę w sezonie truskawkowym? Co powiecie na placuszki z truskawkami – pyszne, ciepłe i szybkie do zrobienia. Znikają w mig!
Placuszki z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka (lub więcej wedle potrzeby),
- garść truskawek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukry waniliowego,
- 2 jajka,
- sól,
Przygotowanie:
- Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
- Roztrzepać jajka z solą i cukrem.
- Wszystkie kładniki, wymieszać – należy uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Wedle potrzeby (jeśli ciasto jest za gęste) dodać trochę więcej mleka.
- Smażyć po kilka minut z obu stron na patelni na średnim gazie.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz