Lubicie jesienne smaki w różnych postaciach i na różne okazje? Placuszki owsiane z jabłkami polecają się na śniadanie lub na przekąskę. Idealnie sprawdzą się też na wycieczki w poszukiwaniu złotej jesieni.
Placuszki owsiane z jabłkami
Składniki:
- 1 pełna szklanka płatków owsianych + garść,
- 1 duże jabłko,
- 1 jajko,
- 1 filiżanka mleka (ok 1/2 szklanki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 garść posiekanych orzechów,
- sól
Przygotowanie:
- Jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Wszystkie składniki poza orzechami i garścią płatków owsianych razem dobrze zmiksować w blenderze.
- Dodać garść płatków owsianych i orzechy.
- Na olej na rozgrzanej patelni nakładać po łyżce ciasta i formować niewielkie placuszki.
- Smażyć z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia.

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz