Pierogi z suszoną morelą zawsze świetnie smakują, a już najlepsze są w okresie bożonarodzeniowym. Zrobią furorę na każdym stole!
Pierogi z suszoną morelą
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- suszone morele
Przygotowanie:
- Suszone morele zalać ciepłą wodą na 10 minut. Odcedzić.
- Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
- Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
- Nakładać po 1 moreli i na każdego pieroga.
- Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
- Wrzucić do gotującej się wody.
- Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz