Pierogi z suszoną morelą

Pierogi z suszoną morelą zawsze świetnie smakują, a już najlepsze są w okresie bożonarodzeniowym. Zrobią furorę na każdym stole!

Pierogi z suszoną morelą

pierogi z suszoną morelą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • suszone morele

Przygotowanie:

  1. Suszone morele zalać ciepłą wodą na 10 minut. Odcedzić.
  2. Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
  3. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
  4. Nakładać po 1 moreli i na każdego pieroga.
  5. Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
  6. Wrzucić do gotującej się wody.
  7. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pierogi-z-suszona-morela/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *