Makaron z bakłażanem

Jest tu ktoś, kto lubi bakłażany? A może chcesz go spróbować, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Makaron z bakłażanem będzie strzałem w dziesiątkę!

Makaron z bakłażanem

makaron z bakłażanem

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • pół bakłażana,
  • 2 pomidory,
  • pół filiżanki passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść tartego sera żółtego,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyć dokładnie i pokroić w plastry. Posolić je i zostawić na ok 15 minut.
  2. Spłukać sól i pokroić bakłażana w kostkę.
  3. Poddusić na oliwie na patelni bakłażana i przetarty przez praskę czosnek. W razie potrzeby i przywierania warzywa do dna, dodać odrobinę wody.
  4. Pomidory pokroić w kostkę i dodać je na patelnię.
  5. Przyprawić pieprzem i bazylią.
  6. Wlać passatę pomidorową i dusić razem aż do zgęstnienia sosu.
  7. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Pod koniec gotowania makaronu do sosu dorzucić tarty ser żółty i dobrze wymieszać z sosem aby się roztopił w nim.
  9. Wymieszać sos z odcedzonym makaronem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/makaron-z-baklazanem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *