Dżem i sok morelowy

wpis w: napoje, owoce, sosy i pasty | 0

Czerwiec i lipiec to idealny czas na zajadanie się morelami. A co gdyby zamknąć je w słoikach na zimę? Dżem i sok morelowy będą idealne na zimne wieczory.

Dżem i sok morelowy

dżem i sok morelowy

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 500g wody,
  • 300g cukru,

Przygotowanie:

  1. Wodę zagrzać. Wsypać cukier i rozpuścić. Zagotować syrop.
  2. Wsypać morele. Gotować, mieszając co jakiś czas na małym ogniu.
  3. Przelać sok z moreli do butelek przez sitko. Zakręcić dokładnie,
  4. Mus morelowy przełożyć do słoików. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce do wystudzenia.
https://www.bardzogrubysmok.pl/dzem-i-sok-morelowy/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *