Wszyscy szaleją za wszystkim „dubajskim”, czyli po prostu pistacjowym. Smok też się przełamał i proponuje czekoladowe ciasto dubajskie.
Czekoladowe ciasto dubajskie
Składniki:
- opakowanie 250g pistacji,
- 3 tabliczki ciemnej czekolady,
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 180 g masła,
- 250 g ciasta kataifi (kadayif),
- 2 duże opakowania cukru waniliowego,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Pistacje wyłuskać i pokroić drobno.
- 2 tabliczki czekolady i 80g masła roztopić razem w kąpieli wodnej.
- Do masy czekoladowej wsypać połowę pistacji.
- Masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.
- W międzyczasie na maśle podsmażyć ciasto kadayif razem z cukrem waniliowym aż nabierze złotego koloru. Mieszając rozdrobnić ciasto kadayif na krótkie paseczki.
- Wymieszać zezłocone ciasto kadayif z pastą pistacjową.
- Wyłożyć masę na schłodzony czekoladowy spód. Uklepać równomiernie. Wstawić do lodówki.
- Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej resztę czekolady.
- Schłodzić masę czekoladową.
- Polać ciasto masą czekoladową.
- Udekorować resztą posiekanych pistacji.








Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz