Czekoladowe ciasto dubajskie

wpis w: bez pieczenia, ciasta | 0

Wszyscy szaleją za wszystkim „dubajskim”, czyli po prostu pistacjowym. Smok też się przełamał i proponuje czekoladowe ciasto dubajskie.

Czekoladowe ciasto dubajskie

czekoladowe ciasto dubajskie

Składniki:

  • opakowanie 250g pistacji,
  • 3 tabliczki ciemnej czekolady,
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 180 g masła,
  • 250 g ciasta kataifi (kadayif),
  • 2 duże opakowania cukru waniliowego,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Pistacje wyłuskać i pokroić drobno.
  2. 2 tabliczki czekolady i 80g masła roztopić razem w kąpieli wodnej.
  3. Do masy czekoladowej wsypać połowę pistacji.
  4. Masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.
  5. W międzyczasie na maśle podsmażyć ciasto kadayif razem z cukrem waniliowym aż nabierze złotego koloru. Mieszając rozdrobnić ciasto kadayif na krótkie paseczki.
  6. Wymieszać zezłocone ciasto kadayif z pastą pistacjową.
  7. Wyłożyć masę na schłodzony czekoladowy spód. Uklepać równomiernie. Wstawić do lodówki.
  8. Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej resztę czekolady.
  9. Schłodzić masę czekoladową.
  10. Polać ciasto masą czekoladową.
  11. Udekorować resztą posiekanych pistacji.
https://www.bardzogrubysmok.pl/czekoladowe-ciasto-dubajskie/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *