Jest tu ktoś, kto lubi bakłażany? A może chcesz go spróbować, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Makaron z bakłażanem będzie strzałem w dziesiątkę!
Makaron z bakłażanem
Składniki:
- 200 g makaronu,
- pół bakłażana,
- 2 pomidory,
- pół filiżanki passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- garść tartego sera żółtego,
- oliwa,
- sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć dokładnie i pokroić w plastry. Posolić je i zostawić na ok 15 minut.
- Spłukać sól i pokroić bakłażana w kostkę.
- Poddusić na oliwie na patelni bakłażana i przetarty przez praskę czosnek. W razie potrzeby i przywierania warzywa do dna, dodać odrobinę wody.
- Pomidory pokroić w kostkę i dodać je na patelnię.
- Przyprawić pieprzem i bazylią.
- Wlać passatę pomidorową i dusić razem aż do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania makaronu do sosu dorzucić tarty ser żółty i dobrze wymieszać z sosem aby się roztopił w nim.
- Wymieszać sos z odcedzonym makaronem.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

emoda
Brzmi pysznie! 😍 Uwielbiam bakłażany, ale zazwyczaj robiłem je tylko w formie zapiekanki. Muszę spróbować w makaronie – wygląda na szybki i prosty przepis. Jakiego sera najlepiej użyć? Parmezan, mozzarella, a może zwykły żółty też się sprawdzi?
Bardzo Gruby Smok
Każdy tarty ser, który się rozpuści pod wpływem ciepła, się nada i będzie się świetnie komponował. Smacznego!